Έκτός από το να ψάχνω εναλλακτικό του Blogger αυτές τις μέρες, έψαχνα και ένα πρόγραμμα ώστε να μπορώ να γράφω posts ακόμα και όταν είμαι offline και να κάνει publish τα posts όταν μπαίνω στο internet. Αυτό με μια μικρή έρευνα που έκανα στην αρχή μου φάνηκε αρκετά εύκολο γιατί είδα ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων που κάνει αυτή τη δουλειά.
Όπως αρέσκεται να λέει όμως ο Δημήτρης, στα Windows μπορεί να υπάρχει μεγάλη ποικιλία software για μια συγκεκριμένη δουλειά αλλά είναι όλα ελαττωματικά ή λειψά, ενώ στο Mac υπάρχει ένα και καλό. Γενικά διαφωνώ με αυτό αλλα η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει μερικό δίκιο. Έχει δίκιο γιατί από τις 30 περίπου εφαρμογές που βρήκα να κάνουν αυτή τη δουλειά στα Windows κάθησα και κατέβασα (με την ταπεινή PSTN μου), δοκίμασα περίπου τις 15 διασημότερες από αυτές και βρήκα να δουλεύουν κάπως σωστά όχι πάνω απο πέντε. Βέβαια ο Δημήτρης δεν έχει απόλυτο δίκιο γιατί πρώτον υπάρχουν και για Mac αρκετές εφαρμογές για αυτήν τη δουλειά και δεύτερον δοκιμάσαμε το Qumana στο MacMini του και παρουσίασε προβλήματα ενώ η έκδοση του Qumana για Windows ανήκει στο σύνολο των πέντε εφαρμογών που έτρεξαν απροβλημάτιστα.
Οι εφαρμογές που δοκιμάστηκαν είναι οι:
Bleezer, BlogED, BlogJet, ecto, MS Word 2K7, NewzCrawler, Post2Blog, Qumana, RocketPost, Semagic, w.bloggar, WBeditor, WebStory, Windows Live Writer (beta), Zoundry και ίσως να ξεχνάω κάποιες ακόμα.
Δεν θυμάμαι γιατί απορρίφθηκε καθεμιά από όλες (πλην αυτής που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή) αλλά μπρώ να δώσω κάποια στατιστικά. Κατα 60-70% περίπου η απόρριψη ήταν επειδή, ενώ η εφαρμογή έλεγε ότι υποστηρίζει το API του Blogger, είχε προβλήματα να συνδεθεί σε αυτό. Η πλάκα είναι ότι πολλά από τα commercial προγράμματα που θέλουν να τα αγοράσουμε, μερικά από τα οποία ζητάνε και πάνω από $30, διαφημίζουν ότι δουλεύουν με τον Blogger χωρίς όμως να μπορούν πραγματικά. Οι υπόλοιπες εφαρμογές είχαν προβλήματα με crashes, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και μειωμένα features (μη υποστήριξη κατηγοριών, μη υποστήριξη φωτογραφιών κλπ).
Οι finalist ήταν με τυχαία σειρά οι:
MS Word 2K7, Windows Live Writer (beta) και Zoundry.
Σημειώνω ότι 2 από τις 3 είναι freeware. Επίσης 2 από τις 3 είναι της Microsoft. Από σύμπτωση, η τομή αυτών των δύο συνόλων, το freeware της Microsoft, ο Windows Live Writer (beta) είναι ο απροσδόκητος νικητής. Πραγματικά πολύ καλό πρόγραμμα που σε κάνει να σκέφτεσαι πως οι άλλοι χρεώνουν για αυτή την υπηρεσία. Τα features ξεπερνούν κάθε άλλο πρόγραμμα, όπως και η εργονομία και η αισθητική.
Να επισημάνω μόνο ότι η δοκιμή έγινε με την προοπτική χρήσης του Blogger. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα υποστηρίζουν και άλλες υπηρεσίες πέραν του Blogger και μάλιστα απροβλημάτιστα και ίσως κάποιο από αυτά να είναι καλύτερο από τον Windows Live Writer όταν χρησιμοποιηθεί π.χ. με Wordpress αντί του Blogger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου