Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Απίστευτη μουσική υπηρεσία!

Last_FM_by_blindmikeyΜάλλον ζω σε πυθάρι. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι είμαι ο τελευταίος μάλλον που μαθαίνει για το last.fm.

Πρίν από 1 μήνα περίπου είχα γράψει εδώ για το Musicovery, ένα online music service που μιμούνταν την λειτουργικότητα του Pandora, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού. Είχα σχολιάσει πολύ θετικά την προσπάθεια τους εκεί, αλλά να σας πω την αλήθεια, αν και όντως ήταν μια καλή προσπάθεια, ο ενθουσιασμός έφυγε γρήγορα. Αυτό συνέβη γιατί τελικά δεν το βρήκα πολύ πρακτικό να ελέγχω την μουσική που ακούω μέσω του web browser (στην περίπτωσή μου, του Firefox).

Εχτές, εντελώς τυχαία ανακάλυψα το last.fm, και μαζί με αυτήν μου την ανακάλυψη, κατάλαβα επίσης ότι μάλλον είμαι από τους τελευταίους στον πλανήτη που γνωρίζουν για το last.fm. Και επειδή είμαι θυμωμένος με όλους τους γνωστούς που το γνώριζαν και το κρατούσαν για την πάρτη τους :-), δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν αφιέρωνα μια δημοσίευση γι' αυτό, μπας και έχει μείνει και κανένας άλλος εκεί έξω στο σκοτάδι.

Το last.fm λοιπόν είναι μια μουσική υπηρεσία που παράγει ένα stream μουσικής ανάλογα με τα γούστα του χρήστη. Αρχικά επιλέγουμε τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη ή του δίνουμε ένα tag για να καταλάβει το είδος μουσικής που θέλουμε να ακούσουμε. Το tag αυτό μπο ρεί να είναι π.χ. το genre της μουσικής που θέλουμε να ακούσουμε αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο γενικό, π.χ. μπορούμε να βάλουμε την λέξη christmas για να ακούσουμε κομμάτια που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Αφού κάνουμε την επιλογή μας αυτή το Last.fm άμεσα κατασκευάζει μια λίστα με τραγούδια την οποία μας σερβίρει και έτσι ακούμε την αγαπημένη μας μουσική μέσα από τον browser.

Φυσικά η υπηρεσία δεν σταματάει εκεί. Αν γραφτούμε συνδρομητές, κάτι που μπορούμε να κάνουμε δωρεάν και χωρίς να μας σπάσει τα νεύρα με χιλιάδες ερωτήσεις και email verifications, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε flag τα τραγούδια που ακούμε σαν favorites ή ώς banned, ούτως ώστε να εμφανίζονται συχνά ή καθόλου στις λίστες που δημιουργεί η υπηρεσία για μας.

Και άφησα για το τέλος, το καλύτερο feature. Αφού γίνουμε συνδρομητές έχουμε την δυνατότητα να lastfmshot κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή ώστε να μην χρειάζεται ο web browser μας, να μην χρειάζεται να μπούμε στην σελίδα και να δούμε διαφημίσεις για να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία. Η εφαρμογή υπάρχει για Windows, MacOS και Linux για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η λειτουργία της είναι περίπου ίδια με αυτήν στην σελίδα, μόνο που όλα γίνονται από ένα πολύ πρακτικό και όμορφο interface σαν media player. Μάλιστα κατά την διάρκεια αναπαραγωγής ενός κομματιού στην εφαρμογή παρουσιάζονται εκτός από τα απαραίτητα controls και όλες οι πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το album. Επίσης η εφαρμογή υποστηρίζει ένα feature που λέγεται scrobbling και βοηθάει ακόμα περισσότερο ώστε να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική και μόνο αυτή. Το scrobbling, το οποίο ενεργοποιούμε μόνο αν θέλουμε, κατασκοπεύει τα μουσικά κομμάτια που ακούμε για περισσότερη ώρα τοπικά στον υπολογιστή μας με τον αγαπημένο μας media player (π.χ. Winamp, WMP, iTunes κλπ), ώστε η υπηρεσία να κατανοήσει ακόμα καλύτερα τα γούστα μας.

Τέλος το Last.fm σου επιτρέπει να αγοράσεις την μουσική με links προς το Amazon.

Με όλες αυτές τις μουσικές υπηρεσίες να ξεπηδούν απώ εδώ και από εκεί δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι ότι το τέλος της πειρατείας της μουσικής πλησιάζει. Και η μάχη τελειώνει αναίμακτα, και με τις δυό πλευρές κερδισμένες...

3 σχόλια:

dali13gr είπε...

Καλά, τώρα έμαθες για την υπηρεσία; Στο MacOS υπάρχει player με ενσωματωμένη την υπηρεσία του last.fm, στα "Παραθύρια" ακόμα τόσο πίσω είναι οι players? :-p :-p :-p


[OFFTOPIC]Γιατί τώρα που μπήκα να δώ τη δημοσίευσή σου το Google έβγαλε διαφήμιση που έλεγε: "Χάστε κιλά τρώγοντας ό,τι θέλετε"; Νόμιζα ότι βγάζει διαφημίσεις σχετικές με το κείμενο, όχι με τον επισκέπτη! :-) [/OFFTOPIC]

Lazaros είπε...

Loipon auta ta arthra blepw oti einai tou Noembri.. An esy noiwtheis oti emeines pisw.. Tote egw sigoura imoun kapou se mia spilia.. (parea me ton Bin ton Laden!!) ..Simera apo esena ematha gia autit tin ypiresia..
Gamato?? Alla eutyxws den eimai o teleutaios apoti fainetai..

mouridis είπε...

Είναι όντως γαμάτη φάση το Last.fm
Βασικά πλέον δεν παίζω μουσική τοπικά στο PC...