Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Η μάχη του Desktop Search - Η συντροφιά του δαχτυλιδιού

Εγκατέστησα το Google Desktop πριν μερικούς μήνες και το βρήκα φανταστικό. Αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον υπολογιστή σου. Τέρμα η ατελείωτη ταξινόμηση σε φακέλους για να βρίσκεις αργότερα εύκολα το αρχείο. Το Google Desktop Search (GDS) δημιουργεί με την εγκατάσταση και συντηρεί αργότερα ένα index με τα περιεχόμενα όλων των αρχείων και εγγράφων στον υπολογιστή, ούτως ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρίσκει σχεδόν ακαριαία κάθε είδους πληροφορία. Με το GDS η εύρεση οποιοδήποτε αρχείου, εγγράφου, email γίνεται παιχνιδάκι και φυσικά το κλασσικό search των Windows γίνεται obsolete. Η λειτουργία του GDS θυμίζει πολύ και είναι εξίσου εύχρηστο με το Spotlight που υπάρχει στο MacOSX.
Δυστυχώς το GDS, που δεν κυκλοφορεί και σχετικά πολύ καιρό, έχει ένα τρομερά ενοχλητικό bug. Δεν χειρίζεται καθόλου καλά το μέρος στον δίσκο όπου αποθηκεύεται το index. Για παράδειγμα επιλέγει το μέρος αυθαίρετα και έτσι, στην περίπτωσή μου, εγκατέστησε το index στο f:\ που είναι εξωτερικός δίσκος τον οποίο θέλω να μεταφέρω και δεν μπορώ να έχω συνδεμένο μόνιμα στο PC του σπιτιού. Ένα άλλο θέμα είναι ότι όταν τις προάλλες σύνδεσα ένα δίσκο ενός φίλου στο PC τα drive letters άλλαξαν και έτσι όταν φόρτωσε το λειτουργικό, το GDS δεν βρήκε το index, και έτσι άρχισε να κάνει indexing από την αρχή στο νέο f:\ . Περιττό να πω ότι ακόμα και όταν επανέφερα τα drive letters και μετά από restart το GDS αρνήθηκε να "δει" το σωστό και έτοιμο index και επέμενε να κάνει reindex αποό την αρχή, το οποίο μάλιστα δεν έκανε και σωστά.
Ήταν η τρίτη φορά που έπρεπε να παίξω το παιχνίδι απεγκατάστασης/εγκατάστασης GDS και δεν είχα καθόλου την όρεξη να το παίξω. Έτσι μπήκα στον κόπο να ψάξω κάτι εναλλακτικό.
Με μια μικρή έρευνα βρήκα ότι τα άμεσα ανταγωνιστικά προιόντα είναι τα: Copernic Desktop Search, Yahoo! Desktop Search και Windows Desktop Search το οποίο είναι και το προιόν που υπάρχει στα νέα Windows Vista. Κατέβασα και δοκίμασα το CDS και το WDS ενώ κατεβάζω το X1 (YDS) αυτή τη στιγμή.
Το Copernic όπως σωστά γράφουν ομόφωνα όλα τα review sites που διάβασα είναι σαφώς το καλύτερο αλλά έχει και αυτό ένα bug που το κάνει άχρηστο για 'μένα. Έχει πρόβλημα με έγγραφα που περιέχουν κείμενο σε κάποιες "σπάνιες" γλώσσες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά. Έτσι ενώ το πρόγραμμα δουλεύει αστραπιαία και πολυ εργονομικά, αδυνατεί να εμφανίσει ως αποτελέσματα τα περισσότερα email μου και μεγάλο ποσοστό των mp3 μου που έχουν ελληνικό filename ή ελληνικά id3 tags. Αξίζει να αναφέρω ότι την ώρα που το απεγκαθιστούσα, όπως και στο GDS, με ρώτησε τον λόγο, τον οποίο συμπλήρωσα και στις δύο περιπτώσεις. Η διαφορά είναι πως μέσα σε 10λεπτά το support του Copernic μου είχε στείλει mail ζητώντας μου συγγνώμη για τον κόπο στον οποίο με βάλανε να δοκιμάσω το προιόν και λέγοντας μου ότι το bug είναι γνωστό και ότι θα είναι λογικά διορθωμένο στην επόμενη έκδοση. Το support της Google δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί είναι βαρύ το στέμμα.
Το WDS δεν έχει bugs. Είναι bug. Το πέταξα έξω 5 λεπτά μετά την εγκατάσταση και κατάλαβα πόσο αστείο είναι να κατηγορούν οι Mac users την Microsoft για αντιγραφή του Spotlight. Το προιόν αυτό δεν έχει κλέψει τίποτα από το Spotlight. Ούτε ομορφιά, ούτε ταχύτητα, ούτε εργονομία και φυσικά σίγουρα όχι την λειτουργικότητα. Επίσης είναι αστείο να κατηγορούν Google, Yahoo! κλπ την Microsoft για μονοπώλιο μιας και αυτό το προιόν είναι διαφήμιση για τα ανταγωνιστικά προιόντα.
Σε μισή ώρα που θα κατέβει το X1 της Yahoo! θα έχω άποψη και για αυτό. Ελπίζω να δουλεύει σωστά γιατί θα αναγκαστώ να επανεγκαταστήσω το GDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: