Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ελληνική μετάφραση του Slimbox

Το άρθρο αυτό αφορά μόνο ανθρώπους οι οποίοι αχολούνται, έστω ερασιτεχνικά με web design και development. Δεν θα πω πολλά για το Slimbox γιατί έτσι και αλλιώς η δημοσίευση αυτή μάλλον αφορά ανθρώπους που ήδη γνωρίζουν τι είναι αυτό. Αν πάλι απλά θέλετε την ελληνική μετάφραση του Slimbox προσπεράστε τις επόμενες 3-4 παραγράφους.

Το Slimbox.

Το Slimbox είναι ένα script γραμμένο σε JavaScript από τον Christophe Beils. Το script αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις εικόνες σε ένα website με έναν όμορφο και πρακτικό τρόπο. Ουσιαστικά το Slimbox κατασκευάστηκε ώστε να μιμείται την συμπεριφορά ενός άλλου παλαιότερου script, του Lightbox JS v2.0, επίσης γραμμένου σε JavaScript από τον Lokesh Dhakar. Το Slimbox παρότι έχει συμβατά χαρακτηριστικά με το Lightbox είναι περισσότερο εξελιγμένο ώστε να προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά σε μικρότερο μέγεθος. Δείτε ένα demo από το Slimbox κάνοντας κλικ πάνω στις μικρογραφίες των εικόνων που εμφανίζονται στην κεντρική σελίδα του ίδιου του Slimbox.

H περίπτωσή μου.

Συγκεκριμένα εγώ, ως ερασιτέχνης web developer, στήνω αυτόν τον καιρό ένα site για μια μικρή εταιρία πάνω στην πλατφόρμα του Wordpress. Η εταιρία θέλει να τους φτιάξω και μια σελίδα με μια gallery φωτογραφιών. Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιώ το Wordpress plugin NextGEN Gallery του Alex Rabe, το οποίο είναι καταπληκτικό και μου έλυσε τα χέρια. Το NextGen χρησιμοποιεί ήδη ένα εφφέ σαν το SlimBox που λέγεται ThickBox αλλά δεν είναι τόσο όμορφο όσο το SlimBox ή το LightBox. Ωστόσο σου δίνει την δυνατότητα να εγκαταστήσεις μόνος σου το Slimbox και τότε το αξιοποιεί αφού κάνεις την κατάλληλη ρύθμιση.

Αν είστε web developer μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το script αρκετά εύκολα και χωρίς περίεργες ρυθμίσεις. Αν είστε τεμπέληδες, σαν εμένα, και χρησιμοποιείτε έτοιμες πλατφόρμες CMS ή blog, όπως Drupal, Joomla, Wordpress κλπ υπάρχουν και κάποια έτοιμα plugins ώστε η εγκατάσταση του SlimBox να είναι παιχνιδάκι.

Εδώ έρχεται το Slimbox Wordpress Plugin του Giuseppe Argento. Το plugin αυτό περιέχει και εγκαθιστά την τελευταία έκδοση του Slimbox σε Wordpress blogs πανεύκολα (Παρότι το plugin βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκδοση 1.0 περιέχει την τελευταία έκδοση του Slimbox που είναι η 1.41). Εγώ το χρησιμοποίησα για να εγκαταστήσω το Slimbox στο site του πελάτη μου, ώστε να χρησιμοποιηθεί τελικά από το NextGEN. Το θέμα είναι ότι οι λιγοστές λέξεις μέσα στο Slimbox (όπως τα link για μετάβαση στην επόμενη ή στην προηγούμενη εικόνα μιας gallery) είναι στα αγγλικά ενώ εγώ τις θέλω στα ελληνικά. Έτσι αποφάσισα να το μεταφράσω.

Σχετικά με την μετάφραση.

Στην αρχή μου φάνηκε ότι η μετάφραση ενός script θα ήταν εύκολη εργασία 5 λεπτών. Δεν είχα πάρει υπόψη μου όμως δύο γεγονότα. Πρώτον, μερικές λέξεις στο Slimbox είναι αποθηκευμένες σε εικόνες. Δεύτερον η άμεση αντικατάσταση των αλφαριθμητικών στο script, με χρήση του PSPad ως script editor, δεν είχε αποτέλεσμα αφού το site ήταν σε κωδικοσελίδα UTF8.

Η πρώτη δυσκολία ξεπεράστηκε με λίγη επεξεργασία εικόνας και η δεύτερη ξεπεράστηκε χρησιμοποιώντας κώδικούς χαρακτήρων Unicode στην θέση των αλφαριθμητικών του script.

Η όλη δουλειά μου πήρε καμιά ωρίτσα αλλά για να μην παιδεύεστε και εσείς, παρακάτω ακολουθούν links για τις εξελληνισμένες εκδόσεις, όπως τις έφτιαξα.

Επιτέλους οι μεταφράσεις

Slimbox 1.41 by Cristophe Beyl (GR_EL translation by Nick Mouratidis)

Slimbox Plugin for Wordpress 1.0 by Giuseppe Argento (GR_EL translation by Nick Mouratidis)

keywords: slimbox, lightbox, thickbox, translate, translation, greek, el, ell, μετάφραση, ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: