Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Το μήλον της έριδος...

Πρόσθεσα ένα link στη sidebar του blog σήμερα. Το Mac Sucks.
Δεν είναι τόσο ότι μισώ τους Mac, όσο για το ότι 3 από τα 6 αγαπημένα του link του Μήτσου είναι Mac related. Έπρεπε να κάνω κάτι για ξεκάρφωμα, έπρεπε να δείξω με κάποιο τρόπο ότι αντίθετα με τον Μήτσο, εγώ δεν τρέφω καμμία ιδιαίτερη συμπάθεια για τους υπολογιστές αλλά ούτε και για την γενικότερη φιλοσοφία της Apple. Και το κυριότερο φυσικά είναι ότι θέλω να τον εκνευρίσω! :-)
Δεν λέω, εγώ ο ίδιος πρότεινα πριν λίγο καιρό να προτιμήσει ένα MacBook Pro από ένα Sony Vaio. Παραδέχομαι ότι τα μηχανήματα σαν hardware είναι ποιοτικά και όμορφα. Ωστόσο δεν θα έδινα αυτήν την συμβουλή στο φίλο αν η Apple δεν είχε πρώτα επιτρέψει στα μηχανήματά της να τρέχουν Windows. Το πρόβλημά μου είναι με το MacOS αν και το πιθανότερο είναι ότι αν κάποιος δεν έχει ξαναπαίξει με υπολογιστές, θα βρει το MacOS πολύ πιο ενδιαφέρων από τα Windows - τουλάχιστον μέχρι την έλευση των Vista. Αν όμως κάποιος ξέρει τι μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές σήμερα τότε θα αφήσει τα φρου-φρου και τα αρώματα και θα δουλέψει σε Windows.
Γιατί ο κόσμος όμως πολεμά τόσο τα Windows και εγώ τα υποστηρίζω; Είμαι μήπως φίλος του Bill Gates;
Δεν είμαι χθεσινός. Ασχολούμαι με υπολογιστές από όταν ήμουν 8 χρονών, τον καιρό των Atari, Commodore και Amstrad αρκετά πριν τα PC πλημμυρίσουν την Ελλάδα. Πριν από 10 χρόνια συμμετείχα σε κάθε είδους διαμαρτυρίας κατά της Microsoft και είχα ένα από τα καλύτερα σκορ στο xbill. To PC μου έτρεχε linux ακόμα και αν αυτό σήμαινε, όχι PnP hardware, όχι USB, όχι 3D acceleration και πολύ πληκτρολόγηση σε κονσόλα όχι για προγραμμάτισμό αλλά ακόμα και για την απλή λειτουργία της αναπαραγωγής ενός mp3. Τι έγινε λοιπόν; Πουλήθηκα στην εταιρία που τα κατασπαράζει όλα;
Ρεαλισμός. Αυτό έγινε. Γιατί η αλήθεια είναι παιδιά ότι τα Windows είναι τρομερά δυνατό και (πάρτε βαθιά ανάσα) τρομερά σταθερό λειτουργικό. Είτε το θέλουμε να το κατανοήσουμε, είτε όχι. Φυσικά όταν 90% του πλανήτη τα χρησιμοποιεί, θα τα βαρεθεί, θα θελήσει κάτι διαφορετικό, θα τα κατηγορήσει για όλα τα δεινά που του συμβαίνουν αλλά δεν θα κάνει το switch.
Γιατί αν το κάνει, δεν θα έχει κάποιον να κατηγορήσει όταν κοπεί το ρεύμα και αυτός δεν έχει σώσει. Τότε δεν θα φταίνε οι drivers, ούτε το directX, ούτε οι μπλε οθόνες ούτε οι security holes, ούτε τα bugs, ούτε οι ιοί. Τότε θα φταίει αυτός που δεν έσωζε συχνά, που δεν έκανε backup, που δεν έκανε update, που ενώ ο browser τον προειδοποίησε αυτός πάτησε Yes και κατέβασε τον dialer.
Υπάρχουν και αυτοί που έκαναν το switch. Αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτούς που τρώνε το αγγούρι και ζορίζονται και αυτούς που τρώνε το αγγούρι και δροσίζονται.
Οι πρώτοι, σαν και εμένα, καταλαβαίνουν αργά ή γρήγορα ότι δεν μπορούν να βασανίζονται και κάνουν το switch back. Γιατί είναι δύσκολο όλος ο κόσμος να ακούει μουσική μέσω μιας ποικιλίας εκατοντάδων κυριολεκτικά mp3 players για όλα τα γούστα και εσύ στο λειτουργικό σου να έχεις δυο-τρία. Είναι δύσκολο να ανακαλύπτεται το DVD και εσύ να βλέπεις ταινία στον υπολογιστή σου μετά από 6 μήνες. Είναι δύσκολο να βγαίνει το DivX και εσύ να συμπιέζεις την πρώτη σου ταινία μετά από τρελή έρευνα στο δίκτυο για κάποιο hack ή κάποιο port μετά από αρκετό καιρό και αφού έχεις γίνει ο μάστορας του gcc. Βλέπω τον Δημήτρη με το MacMini, ενώ εγώ βλέπω όλα τα βίντεο με MPC ή VLC, ο Μήτσος έχει 4-5 players ανάλογα το φορμά του βίντεο, ανάλογα με το αν έχει υπότιτλους η ταινία κλπ. Και η πλάκα είναι ότι το VLC υπάρχει για MacOS, απλά κρασάρει ανά 5 λεπτά σαν nag screen σε shareware πρόγραμμα. Φυσικά φταίει το VLC και όχι το MacOS. Αλλά στα Windows όταν κάτι κρασάρει πάντα φταίνε τα Windows.
Οι δεύτεροι,το 10% που δεν έχει windows, είναι άνθρωποι είτε ρομαντικοί, ήρωες και μάρτυρες είτε γραφικοί που δεν κάνουν το switch back και τρώνε όλο αυτό το βασανιστήριο. Το κάνουν αυτό πιστεύω για έναν ή περισσότερος από τους παρακάτω λόγους:
1) Γιατί είναι μόδα.
2) Για να είναι διαφορετικοί. Έτσι εντυπωσιάζουν και λένε τους φίλους τους φλώρους.
3) Γιατί έτσι κάνουν οι hackers. Ασχολίαστο.
4) Για να αντισταθούν στο μονοπώλιο και στην κυριαρχία της Microsoft.

Αυτά....τελικά το link δεν χρειαζόταν για "ξεκάρφωμα". Είπα να γράψω 3 γραμμές και μου βγήκε ολόκληρο άρθρο.
Ελπίζω μόνο να μην δει το post κανένας σκληροπυρηνικός Mac-ας και με τρελάνει στα flames... :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: